Tällä sivustolla käytetään evästeitä kävijämäärien seurantaan sekä markkinoinnin kehittämiseen.
Vertaile opintoja
Mobiilivalikko

TUTKINNOT

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

381142

TUTKINNON KUVAUS

Perustutkinnon suorittanut osaa

  • toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
  • palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
  • hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
  • toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Perustutkinnossa voi erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.

Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa

  • toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
  • kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
  • esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.

Tutkinnon suorittanut kokki osaa

  • toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
  • valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
  • laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • tutustua tilausmääräyksiin ja käyttää 3D-tulostinta
  • kertoa 3D-suklaan tai -sokerin tulostuksen tekniikat
  • käyttää 3D-laitetta ja tehdä kyseisen tuotteen
  • arvioida omaa osaamistaan.
À la carte -ruoanvalmistus

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä

  • esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan

  • toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa

  • valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

À la carte -tarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua, suunnitella ja aikatauluttaa työtehtäviä

  • esitellä, suositella ja myydä ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia

  • tarjoilla à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti

  • toimia anniskelutehtävissä

  • huolehtia asiakaspalvelukokonaisuudesta

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Annosruokien ja juomien tarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua työvuoroon ja ennakoida työtehtäviä

  • esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille

  • toimia anniskelutehtävissä

  • huolehtia koko asiakaspalveluprosessista

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Annosruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä

  • valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta

  • toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa

  • valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Asiakaspalvelu ja myynti

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua työvuoroon

  • palvella asiakkaita, myydä ruokia ja juomia

  • toimia anniskelutehtävissä

  • huolehtia asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta

  • rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Huippuosaajana toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • arvioida ja kehittää omaa osaamistaan ja työympäristöään
  • työskennellä alan huippuosaamista vaativissa tehtävissä
  • huomioida huipputuotannon, -tuotteen tai -palvelun laatuvaatimukset
  • toimia alan verkostoissa ja yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Juomien myynti ja tarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua työvuoroon ja ennakoida työtehtäviä

  • suositella, myydä ja tarjoilla juoma- ja muita tuotteita yksittäisille asiakkaille ja ryhmille

  • valmistaa ja tarjoilla myydyimpiä juomasekoituksia

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Kahvilapalvelut

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin

  • palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita

  • rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Katu- ja pikaruokapalvelut

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin

  • palvella asiakkaita ja myydä katu- ja pikaruokayrityksen ruoka- ja juomatuotteita yrityksen palvelumallin mukaan

  • rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • valmistella seuraavaa työvuoroa

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Laivatalouspalvelut

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • työskennellä laivatyössä merenkulkuelinkeinon ja laivan toimintaympäristössä

  • aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä

  • kunnostaa ja varustaa pentteritilat ja messin ruokailua varten sekä toimia laivakeittiössä

  • toimia asiakaspalvelutehtävissä sekä huolehtia tilojen viihtyisyydestä

  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa

  • valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Lounasruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • vastaanottaa, varastoida ja käsitellä raaka-aineita

  • valmistaa lounasruokia ja leivontatuotteita

  • palvella asiakkaita

  • tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • suunnitella luonnontuotteista ruoka- tai juomatuotteita
  • esivalmistella ja valmistaa toimintaympäristöön ja vuodenaikoihin sopivia ruoka- tai juomatuotteita
  • laittaa esille ja tarjoilla ruoka- tai juomatuotteita
  • tehdä työvuoroon kuuluvat jälkityöt
  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • vastaanottaa ruoka-aineita, ruokia ja elintarvikkeita

  • kuumentaa tai valmistaa ruokia ja lisäkkeitä

  • jakaa tai laittaa ruoat esille

  • toimia asiakaspalvelussa sekä ohjata asiakkaita

  • siistiä ja järjestää toimintaympäristön ja huolehtia astiahuollon tehtävistä

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita
  • tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
  • hinnoitella työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
  • tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia
  • toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Ravitsemispalveluissa toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • valmistautua työvuoroon

  • huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta

  • palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä

  • päättää työvuoron työtehtävät

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Suurkeittiön ruokatuotanto

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä

  • valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti

  • laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakata ruokalajit kuljetusta varten

  • palvella asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti

  • tehdä esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Tilaus- ja juhlaruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • perehtyä tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnitella ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen

  • esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia

  • laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä

  • valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään

  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Tilaus- ja juhlatarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • perehtyä tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan
  • käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
  • hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
  • toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
  • tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • perehtyä ammatillisen koulutuksen järjestämismuotoihin ja tutkintoihin
  • toimia yhteyshenkilönä koulutuksen järjestäjän ja työpaikan välillä
  • ohjata muita opiskelijoita työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa ja muussa osaamisen hankkimisessa
  • antaa palautetta osaamisen kehittymisestä.
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
  • vastaanottaa, varastoida ja käsitellä raaka-aineita
  • esivalmistaa ja laittaa palvelutiskille esille myytäviä tuotteita
  • myydä tuotteita ja opastaa asiakkaita
  • tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät
  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
17 avointa opintoa
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Osa-alueet

Kaikki tutkinnonosan avoimet opinnot


Blogikirjoittaminen 1-3 osp
Englannin kielen avulla valmentavasta koulutuksesta perustutkintoon
Logistiikan varastoalan englantia
Suomen kielen työelämäsanastoa 1
Suomen kielen työelämäsanastoa 2
Taide ja luova ilmaisu - 1 osp
Taide ja luova ilmaisu 1 osp
Toiminta digitaalisessa ympäristössä 1 osp
Työelämän kirjallista viestintää
Työnhaun vaiheet
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, pakollinen (4 osp)
Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi toisena kielenä
Vuorovaikutus työpaikoilla
Äidinkieli: Tiedonhankinta

6 avointa opintoa
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Osa-alueet

Kaikki tutkinnonosan avoimet opinnot


Kestävän kehityksen edistäminen
Terveenä töissä
Työnhaun vaiheet
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 1
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 2

Yrityksessä toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • suunnitella yrityksen liiketoimintaa
  • rakentaa liiketoimintaa edistäviä yhteistyöverkostoja
  • harjoittaa yritystoimintaa
  • arvioida ja kehittää yrityksen toimintaa.
Yritystoiminnan suunnittelu

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija osaa

  • arvioida omia vahvuuksia ja osaamistaan
  • etsiä ja ideoida liiketoimintamahdollisuuksia
  • kehittää liikeidean ja laatia sille liiketoimintasuunnitelman
  • verkostoitua sidosryhmien kanssa
  • laatia yrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat.